Hondenschool

Ik ben verbijsterd. Ik kan niet geloven dat dit nog steeds zo gebeurt…. Een klant traint bij een hondenschool in de buurt, waar ze trainingsmethoden uit de middeleeuwen gebruiken. De zit wordt aangeleerd met duwen op de kont, de lig met staan op de lijn en gewoon steeds strakker trekken zodat de hond wel móet gaan liggen…. Ligt de hond niet op 1 bil, dan krijgt hij een por zodat hij gaat verliggen. Met snoepjes trainen mag niet, een tuigje gebruiken mag niet, en zo zijn er ongetwijfeld nog veel dingen die niet mogen.

Om te demonstreren hoe het voelt, vraag ik de eigenaar om te gaan zitten. Vervolgens geef ik steeds een por. Het kwartje valt. Natuurlijk vindt de hond het op deze manier niet fijn om te gaan liggen. Door de manier van trainen zijn andere dingen aangeleerd dan de bedoeling is. De hond deinst achteruit als een hand zijn richting uit komt, hij is vaak gegrepen omdat hier komen een moeilijk punt is voor hem. Meelopen aan de lijn is lastig, de hond zoekt steeds het einde van de lijn op. Misschien omdat hij dichtbij de baas risico loopt op een correctie, misschien omdat andere prikkels altijd belangrijker zijn, misschien om een andere reden.

Gelukkig staat de klant open voor een andere manier van trainen. Belonen met lekkers en een speeltje werkt heel goed. De hond kan niet wachten om naar de eigenaar te rennen want dat betekent feest!

Een goede hondenschool vinden is belangrijk. Het zou verstandig zijn als een hondeneigenaar gaat kijken bij diverse scholen, beoordeelt hoe wordt getraind en of de manier van trainen bij hem en de hond past. En natuurlijk of de manier van trainen volgens moderne inzichten gebeurt, hondvriendelijk, en natuurlijk ook baasvriendelijk. Trainen moet leuk zijn voor hond en baas!